Little Nightmares 2 Enhanced Edition – Lidérces órák jönnek

Szerző: Game One Admin

2021.08.31.

Három évvel az első felvonás után a Tarsier Studios ismét felnyitotta rémálmokkal teli dobozát, hogy egy újabb hátborzongató kalandot eszkábáljon. Még 2017-ben egy 9 éves Six nevű kislány rémálomba illő kalandjában segédkezhettünk, addig most négy évvel később egy kisfiú télélésében kell részt vennünk. Vajon kapunk-e elég újdonságot ahhoz, hogy ne maradjon tüske bennünk egy elismert cím folytatása kapcsán? Tesztünkben ennek jártunk utána. 

Az emlékezetes sárga kabát helyett, ezúttal a fejét papírzsákba rejtő MONO kerül a középpontba, akit persze az első rész kiegészítőit is kipörgetők ismerősként üdvözölhetnek. A történetet a korábbi gyakorlatnak megfelelően most is magunk kell összerakjuk, csupán halovány támpontokat kapunk a játékba ágyazva. A kalandnak érdemes többször nekifutni, mert többedjére már jobb megvilágításba kerülhetnek az események, elvégre örüljünk annak, ha az extrém körülményeket sikerül elsőre túlélnünk.

Gyermekien brutális

A játékot öt fejezetre bontották, indulásként egy barátságtalan és sötét erdőben ébredünk. Szerencsére túl sokáig nem kell egyedül kóborolni ugyanis SIX, miután megszabadítottuk szorult helyzetéből mellénk csapódik, ami nemcsak lélekbalzsamként hat, de a játékmechanikára is frissítő hatással van (ráadásul rendkívül hatásos belépőt kapott régi kis hősünk). A gép által irányított csajszi bakot tart, segít a nagyobb tárgyak mozgatásában, elkap, ha zuhanni készülünk, de a különböző fejtörőknél sem húzódik a háttérbe.

Persze a történet során előfordul, hogy külön utakon kell egy célt megközelíteni, de gyakorlatilag végig számíthatunk rá és nagy kár, hogy nem éltek akár a részleges kooperatív mód lehetőségével. A játék nem adja könnyen magát, a kevésbé tapasztaltak sokat fognak cumikálni és még a platform elemek esetében sem mindig egyértelmű mit is várnak tőlünk. Az első fejezet oktatós szekvenciái és menekülős szakaszai azért alaposan felkészítenek az előttünk álló néhány órás rettegésre. A játék esszenciáját most is a bizonytalanság adja, sosem tudhatjuk egy adott helyszínen mire számíthatunk, fontos a gyors reagálás és a helyszínek, ellenfelek kiismerése.

Vérfagyasztásból jelesre vizsgázik

A játéktér továbbra is 2.5D-s megjelenítést kapott, így mélységben is lehetőségünk van mozogni. Sajnos a remek koncepció ellenére a perspektíva gyakran megtréfálja az embert, ezen a téren olykor fejlesztői szándékosság is tapasztalható. Immár harcolni is tudunk, de ennek integrálása nem sikerült maradéktalanul, esetleges, de nyilván ezzel is érzékeltetik, hogy Rambo helyett gyerekek a szereplőink, ráadásként még a kamera is hajlamos megvadulni. A játéktér egyébként sokkal változatosabb, több nyitott helyszínt kapunk, de a teljes szabadság illúzióját láthatatlan falak rombolják le.

A környezet felépítése és a játéktér bevilágítása frenetikus, akadnak részek, ahol nadrágunkban kisebb sportszelet feltűnésére is esély nyílik, a kevésbé acélos idegzetű játékosok jó, ha mindenre felkészülnek. Bár a stúdió részéről érezhető némi újrahasznosítási hajlandóság, a két karakterre építő mechanika elég újdonságot szavatol a 8-10 órás játékidő alatt és a harcok során inkább az egér és klaviatúra válik be a kontrollerrel szemben (persze ezt játékosa válogatja).

A második rémálom újra csomagolva

Az Enhanced Edition kapcsán érdemes kicsit átbeszélni, hogy milyen pluszt is hoz magával az új kiadás, ami Steames és GOG-os PC platform mellett, az új konzolokra és azok képességeihez igazítva is elérhetővé vált PlayStation 5-re és Xbox Series X-re. 4K-ra húzott felbontás, dögös volumetrikus árnyékok, karakterünk mozgására reagáló dinamikus por részecskék, Ray-tracinges tükröződések, újra kevert 5.1-es és 7.1-es térhatású audio élmény.

Nem kétséges, tényleg mindenkinek érdemes lehet újra nekimenni a második rémálomnak, a 4K-s Ray-tracinges verzió egy újabb vizuális horror orgiával kecsegtet, arról nem is beszélve, hogy ha már egyszer megvetted a Little Nightmare 2-t valamelyik platformra, akkor ingyenesen megkapod az Enhanced Edition frissítést.

Összegzés

A Little Nightmares második része összességében hozta az elvárt színvonalat. Egy összetettebb játékmenet, remek sztori és zabszemroppantó hangulat jellemzi a játékot, az újabb Enhanced Edition verzióban pedig az amúgy is mesterien megalkotott morózus, depresszív atmoszféra egy jó nagy lépcsőfokkal még feljebb lép a grafikai élmények témakörét illetően. A műfaj és a széria rajongóinak mindenképpen ajánlott darab a Little Nightmare 2, de ha újdonság számodra a széria, akkor életed egyik meghatározó kalandjához lehet szerencséd.

Pozitívumok

Negatívumok

0 %
Szerkesztőnk értékelése

Oszd meg a cikket barátaiddal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Értékelj:

5/5