Uncharted: Legacy of Thieves Collection teszt – A modernizált Indiana Jones PlayStation 5-ön is hódít

Szerző: Game One Admin

2022.01.29.

Nathan Drake a Sony-nál meghatározó szereplője lett a hetedik és a nyolcadik konzolgenerációnak, fantasztikus pillanatokat köszönhetünk neki és társainak, de kedvenc kalandorunkat idén sem kell nélkülöznünk, ugyanis január végén PlayStaion 5-ön landol, míg néhány héttel később a mozivásznakat is megpróbálja rojtosra kalandozni. Így tökéletesen időzítve gerjesztik rá a filmre a rajongókat a Legacy of Thieves Collection csomaggal, ami a 2016-os Uncharted 4: A Thief’s End és a megcsajosodott 2017-es Uncharted: The Lost Legacy feljavított kiadásait. Sima pénzlehúzás vagy értelmes felújítás? Erre kerestük a választ. 

Az Uncharted 4 cselekménye Nathan Drake (aki úgy hiszi, hogy a felfedező és hajóskapitány Sir Francis Drake leszármazottja) és családja körül bonyolódik, ugyanis a halottnak hitt bátyánk váratlanul bejelentkezik és az éppen lenyugodott, dolgozó és családosdit (Elena már a felesége) játszó tesó életébe igyekszik vastagon belerondítani. Évekkel ezelőtt együtt próbáltak megszökni egy börtönből, ahol Sam súlyos találatot kapott és eltűnt, valójában azonban Hector Alcazar segített neki a menekülésben, aminek súlyos ára volt.

Sam három hónapot kap Henry Avery kincsének előkerítésére, amiben kicsit vonakodva, de Nathan természetesen partnere lesz és az öreg mentor barát Sullivan is csatlakozik a csapathoz és egy eseménydús kirándulás veszi kezdetét, aminek a végén Rafe Adlerrel is szembe kell nézniük. Az Uncharted: The Lost Legacy esetében (ami egy fél évvel játszódik az A Thief’s End után) pedig Chloe Frazer és Nadine Ross játszák a főszerepet, és a polgárháború sújtotta Indiában szeretne Chloe apja egyik kutatását befejezni, amiben Nadine harctéri tapasztalatai éppen kapóra jönnek, persze Ross kisasszonynak is megvannak a saját tervei. Ganesh agyarát persze nem csak ők, de a helyi hadúr is szeretné a saját birtokában tudni.

Nathan Drake-en nem fog sem az idő, sem a golyó

Mielőtt még fejest ugranánk valamelyik kalandba, a menürendszert átjárva leszűrhetünk pár észrevételt. Sajnálatos módon erre az újrakiadásra nem készült úgy a Sony, mint egy új játék esetében szokott, így nem kapunk magyar feliratot. Ha pedig már azt tárgyaljuk, hogy mi az, amit nem kapunk, akkor a többjátékos lehetőségektől is könnyes búcsút kell vennünk, sem a multiplayer szekció, sem pedig a survival lehetőség nem kapott helyet a kollekcióban. Szerencsére az extrákat az új kiadásban is megkapjuk, azaz állítgathatunk különböző látványos render filtereket, csalásként kapcsolhatunk végtelen lőszert, de átböngészhetjük a begyűjtött kincseinket, a játékban szereplő karaktermodelleket, a koncepció rajzokat, a statisztikákat, de átlapozhatjuk Nathan naplóját és Chloe telefonjában lévő képeket is.

Leginkább akkor fogjuk érezni a PlayStation 5-ös verzió létjogosultságát, ha az elindítása előtt megpörgettetjük az eredetit egy PlayStation 4-ben. Ami az előző generáción kicsit már kopottas és lassúcska, az az új vason a Legacy of Thieves Collection esetében szinte egy új játék. Atomstabil képfrissítés, részletesebb textúrák, PlayStation 5-ös extra funkciók és eltűnt a töltési idő, még a két játék közötti váltás is alig néhány másodperc alatt végbemegy. A grafikai opciók közül a Fidelity mode nagyfelbontású 4K látványt kínál fix 30 FPS-el, míg a Performance mode a stabilabb 60 FPS-es futás érdekében visszább vesz a felbontásból 1440p-re, és aki még tovább akarja fokozni a képfrissítés mértékét, az Full HD felbontás mellett a Performance+ mode segítségével 120 FPS mellett is akciózhat (ha van ilyen készüléke hozzá).

A többség biztos a Performance mode-ot fogja előnyben részesíteni, elvégre nagyon jó egy Uncharted játékot végre relatíve magas FPS számon játszani, egy teljesen más élmény, azt a sebességet pedig nem érdemes beáldozni a plusz felbontásért. Adódhat a kérdés, hogy mi van a régebbi, azaz a PlayStation 4-en játszott állapotunkkal, van lehetőség esetleg a korábbi mentésünket valahogyan életre kelteni? Bizonyám, a save transfer funkcióról sem felejtkeztek meg, sőt a kivitelezését sem bonyolították túl, a menüben elég kiválasztanunk az Import game from PS4 console lehetőséget és pár másodperc alatt ott folytathatjuk, ahol korábban abbahagytuk, természetesen a megszerzett trófeáinkkal egyetemben.

PlayStation 4-ről egy szinttel feljebb költözött az Uncharted 4

Vizuális fejlődést tapasztalhatunk egyébiránt az árnyékok megjelenítése kapcsán is, viszont a karaktereken az árnyékkezelés már sokkal döcögősebbre sikerült, de csak az A Thief’s End esetében. A torkolattűz fényei, a bevilágítások, a tükröződések, egyszóval minden tényleg pazar lett. Hangzás tekintetében a házon belül fejlesztett füles teljesen más élményekkel szolgál köszönhetően a Tempest 3D AudioTech hangzásnak és a Pulse 3D Headsetnek. Elképesztően más a PlayStation 5-ös hangzás, tényleg durva, ahogy hallod a bogarak ciripelését, a fűszálak susogását, a vízesés csobogását, a mögötted leugró társad puffanását, vagy azt, ahogy elsuhan melletted egy a pocsolyába tartó lövedék. Egyszerűen jobbak és ezáltal élvezetesebb élményt nyújtanak a hanghatások.

Az új kontroller és képességei is megérdemelnek pár szót, elvégre a rezgések és a ravaszok is sokkal élvezhetőbbé teszik a harcokat és a kalandozást. Az adaptív ravaszok szinte minden fegyvernél másmilyen hatást közvetítenek és akkor a haptikus visszacsatolás nyújtotta változatosságot még nem is említettük. Az előző generációs DualShock 4-es rezgőmotorokkal összevetve az autós üldözésnél, amikor átrongyolsz a kerítéseken, a kerteken, a piacokon, lényegében ugye mindenen a menekülés érdekében, akkor az ütközéseknél eltérően rezeg a kontroller. De közvetíteni képes a víz alatti levegőtlen pillanatokat, az eső cseppek kopogását, vagy amikor Chloeval lockpickelünk. Sőt a mászások, csúszások, esések vagy a verekedések haptikus visszacsatolása is mind másmilyen lesz.

Összegzés

A Sony-t sem kell azért félteni, tisztában van a tarsolyában lévő értékes szériákkal és amit csak lehet, amiben van egy kis potenciál azt a konzolgeneráció első laposan szunnyadó éveiben feltuningolva újra csatába küldi. Így járt most Nathan Drake és családja, barátai is, de egy rossz szavunk nem lehet, egy rendes PlayStation 5-ös portolást kaptunk, sőt még egy PC verzió is érkezőben van. Hiába telt el több mint 5 év, ez a két játék még mindig zseniális és az új featureknek (3D Audio, DualSense, töltési idő, magasabb Frame Rate) hála még élvezetesebb lett. Megkockáztathatjuk, hogy ha nem tudnánk, hogy előző generációsak az alapok simán PS5-ös új játéknak is hihetnénk. Az ár/érték arány kapcsán is korrekt volt a Sony, ha bármelyik korábbi verzióval rendelkezünk akkor 10 euróért upgradelhetjük a Legacy of Thieves Collectionre (PS Plus cím nem játszik).

Pozitívumok

Negatívumok

0 %
Szerkesztőnk értékelése

Oszd meg a cikket barátaiddal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on skype
Skype
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Értékelj:

5/5